Top

Cornelis Springer: Het kasteel ter Goude

  • Cornelis Springer: Het kasteel ter Goude
  • Cornelis Springer: Het kasteel ter Goude
120,00

Steendruk van P.W.M.Trap. Het kasteel ter Goude van Cornelis Springer.

Circa 1361 werd door graaf Jan van Blois opdracht gegeven te Gouda een kasteel te bouwen. Dit kasteel lag aan de Hollandse IJssel bij de monding van de Gouwe. Deze ligging van het kasteel was strategisch gekozen door de belangrijk geworden “binnenlandse” doorvaart tussen Rotterdam en Amsterdam. De Gouwe was bevaarbaar gemaakt en de verbinding tussen de Hollandse IJssel en Gouwe liep destijds door de stad Gouda. De vele schepen die gebruik maakten van de doorvaart, leverden niet alleen tolgelden op maar brachten de stad ook in bredere zin werk en welvaart.

In 1577 werd het kasteel onbewoonbaar gemaakt en in de periode erna afgebroken. Dit “onbewoonbaar maken” was een besluit van het stadsbestuur. Welbewust werd de eigenaar ( “de staten van Holland” ) niet in de besluitvorming betrokken. Heden ten dage veronderstelt men dat dit was om Gouda “te verlossen” van het kasteel en daarmee ook van de grote invloed van de eigenaar op Gouda. Als officiële reden werden echter de oorlogsomstandigheden aangevoerd. De Spanjaarden zouden zich bij een verovering van de stad in het “onneembare kasteel” kunnen gaan verschansen en hiervan een uitvalsbasis kunnen maken.Cornelis Springer (Amsterdam 1817 - Hilversum 1891) was een Nederlandse kunstschilder in olieverf en aquarel.

Cornelis Springer was leerling van onder andere Jacobus van der Stok (1795-1864), Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856) en Kaspar Karsen (1810-1896). Springer woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar reisde het land rond om ter plaatse schetsen te maken voor zijn stadsgezichten, waarin vaak stadhuizen een belangrijk onderdeel vormden.

Springer schilderde aanvankelijk landschappen, maar legde zich later toe op stads- en dorpsgezichten. Hij schilderde onder andere veel in Amsterdam, Haarlem, Zwolle, Kampen, Enkhuizen, Monnickendam en Harderwijk, waarvoor hij ter plaatse schetsen maakte. Zijn schilderijen zijn over het algemeen waarheidsgetrouw en wijken slechts op details af van de werkelijkheid.

Zijn zelfverklaarde magnum opus 'Gezicht op de Westerstraat, Enkhuizen' werd op 17 oktober 2006 geveild bij veilinghuis Sotheby's te Amsterdam en bracht het bedrag van 1,1 miljoen euro op. Het hoogste bedrag ooit betaald voor één van zijn werken.

Werk van Cornelis Springer is onder meer te zien in: het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, het Dordrechts Museum, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Museum het Valkhof in Nijmegen, het Hist. Museum Den Briel in Brielle, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Teylers Museum in Haarlem en in het stadsmuseum in Woerden.

Kleuren litho op papier. Dagmaat 13,5 x 19 cm, in prachtige passe partout.Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over