Top

Cornelis Springer: Het kasteel van Medemblik

  • Cornelis Springer: Het kasteel van Medemblik
  • Cornelis Springer: Het kasteel van Medemblik
120,00

Steendruk van P.W.M.Trap. Het kasteel van Medemblik van Cornelis Springer.

Het kasteel van Medemblik ook wel kasteel Radboud staat aan de oostkant van de haven in Medemblik. Het kasteel dateert uit 1288. Kasteel Radboud is één van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V. Hij wilde niet alleen een dam opwerpen tegen de veelvuldige infiltraties in zijn gebied door de Friezen, maar hier ook steunpunten hebben waar hij de pas onderworpen West-Friezen onder de duim kon houden. Zie: Geschiedenis van West-Friesland. Kasteel Radboud was een zogenoemde dwangburcht. In vroeger tijden was het kasteel groter in omvang. Nu resteren nog twee woonvleugels, een vierkante- en ronde toren. De rest is in de loop der eeuwen verdwenen. Na 1578, er werden toen stadswallen aangelegd, verloor het kasteel zijn functie als verdedigingswerk en toevluchtsoord en raakte het in verval.


Cornelis Springer (Amsterdam 1817 - Hilversum 1891) was een Nederlandse kunstschilder in olieverf en aquarel.

Cornelis Springer was leerling van onder andere Jacobus van der Stok (1795-1864), Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856) en Kaspar Karsen (1810-1896). Springer woonde het grootste deel van zijn leven in Amsterdam, maar reisde het land rond om ter plaatse schetsen te maken voor zijn stadsgezichten, waarin vaak stadhuizen een belangrijk onderdeel vormden.

Springer schilderde aanvankelijk landschappen, maar legde zich later toe op stads- en dorpsgezichten. Hij schilderde onder andere veel in Amsterdam, Haarlem, Zwolle, Kampen, Enkhuizen, Monnickendam en Harderwijk, waarvoor hij ter plaatse schetsen maakte. Zijn schilderijen zijn over het algemeen waarheidsgetrouw en wijken slechts op details af van de werkelijkheid.

Zijn zelfverklaarde magnum opus 'Gezicht op de Westerstraat, Enkhuizen' werd op 17 oktober 2006 geveild bij veilinghuis Sotheby's te Amsterdam en bracht het bedrag van 1,1 miljoen euro op. Het hoogste bedrag ooit betaald voor één van zijn werken.

Werk van Cornelis Springer is onder meer te zien in: het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, het Dordrechts Museum, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Museum het Valkhof in Nijmegen, het Hist. Museum Den Briel in Brielle, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, het Teylers Museum in Haarlem en in het stadsmuseum in Woerden.

Kleuren litho op papier. Dagmaat 13,5 x 19 cm, in prachtige passe partout.Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over